پیام فارس

آخرين مطالب

تاریخ نقش‌و‌نگار مُهر‌هایی بر اسناد آستان قدس رضوی | ساخت شناسنامه‌هایی با سنگ‌های گران‌قیمت اجتماعي

  بزرگنمايي:

پیام فارس - به گزارش ؛ «مهر اولین ابزار در شناخت هویت افراد و مهم‌ترین رکن در شناخت اسناد تاریخی است. جنس مهر‌ها در هر دوره بنا به پیشرفتی که آن دوره در صنعت و هنر داشته، متفاوت بوده است. ابتدا مهر‌ها به صورت سنگ‌نوشته و گِل‌نوشته بودند، اما با گذشت زمان و اختراع خط، ضرب مهر بر روی کاغذ‌ها صورت گرفت و جنس مهر‌ها از فلز، سنگ، الستیک و اجزای آن بود و بر روی آنها اسم، القاب و عناوین افراد حک می‌شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مهر‌ها در قدیم حکم شناسنامه امروزی را برای افراد داشتند و اگر داد‌و‌ستدی می‌خواستند انجام دهند، به این واسطه به آن اعتبار می‌بخشیدند.» این بخشی از گفته‌های آمنه موسوی است که نزدیک به 25‌سال است در کتابخانه آستان‌قدس‌رضوی مشغول‌به‌کار است و سال‌هاست به‌طور تخصصی در حوزه مهر‌های اسنادی موجود در آستان‌قدس‌رضوی تحقیق و پژوهش می‌کند. این موضوع سبب شد با او درباره مهر‌های آستان‌قدس و اهمیت نقوش و مفاهیم و تاریخچه آنها به گفتگو بنشینیم.
اهمیت مهر‌ها تحقیق و بررسی درباره مهرها، می‌تواند به ما اطلاعاتی درباره اوضاع اجتماعی، فرهنگی، هنری، اقتصادی، اعتقادی، اخلاقی و موارد دیگر مردم درگذشته بدهد. همه افرادی که به‌نحوی با نهاد‌های دیوانی و اداری سروکارداشتند، ملزم به داشتن مهر بودند. به گفته این پژوهشگر، کاربرد مهر در گذشته آن‌چنان زیاد بوده و عمومیت داشته است که موجب به وجود آمدن مشاغلی، چون مهرداری، مهرسازی یا حکاکی مهر و مهر‌فروشی شده و بخشی از کسب‌و‌کار افراد را شکل داده است.
همچنین انواع مهر در گروه‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی، اعتقادی، هنری، اداری و‌... در اسناد آستان‌قدس موجود است که به شناخت ماهیت صاحب مهر و مشاغل و مناصب و تشکیلات اداری آستان در دوره‌های مختلف کمک می‌کند. 
از‌این‌جهت ما در اسناد آستان‌قدس مهر‌های زیادی را می‌بینیم که هرکدام برگی از تاریخ را به ما نشان می‌دهند.
مهر پادشاهان و زنان درباری اسناد تاریخی مختلف در بخش‌های احکام و فرمان‌ها، حواله یا برات، قبضِ رسید، اسناد هزینه و امور مالی آستانه، انواع گزارش‌های روزانه، ماهانه و سالانه، عریضه و اسناد مربوط به کمک‌های مالی به موالی، مشایخ و افراد نیازمند و زوار درراه مانده، اسناد مربوط به نذورات، اسناد مربوط به پرداخت مواجب و مستمری به کارکنان رسمی و غیررسمی آستانه، صاحب‌منصبان وکارکنان عادی، وقف‌نامه‌ها، انواع قرارداد‌ها شامل اجاره‌نامه، مبایعه‌نامه، مصالحه‌نامه، وصیت‌نامه و تسعیرنامه، ارقام، حکم یا فرمان، تصدیق‌نامه، تعهدنامه، قباله ازدواج، استشهادنامه، وکالت‌نامه، ضمانت‌نامه و اقرارنامه، مکاتبات و دستورالعمل‌های اداری و برخی از اسناد مربوط به درآمد‌های حاصل از موقوفات در گنجینه آستان‌قدس‌رضوی وجود دارد. 
بر هر یک از این اسناد نیز مهر‌های مختلفی دیده می‌شود که شامل مهر شاهان، شاهزادگان، مهر صاحب منصبان دولتی مثل وزیر، مهر صاحب منصبان آستانه اعم از متولی، وزیر، مستوفی، مهر کارکنان آستانه شامل کارکنان دیوانی و غیر‌دیوانی، رسمی و غیررسمی، مهر علما و مجتهدان در تصدیق‌نامه‌ها و احکام شرعی و اسناد مربوط به پرداخت تکلف به علما و طلاب است؛ همچنین مهر شهود، زنان درباری و عوام نیز در میان مهر‌ها دیده می‌شود. 
شکل مهر‌ها شکل مهر‌ها در دوره‌های مختلف نیز متفاوت بوده است. موسوی دراین‌باره می‌گوید: «هرچه پیشرفت علم و هنر و صنعت بیشتر می‌شد، ظرافت در طراحی مهر‌ها نیز به همان نسبت بهتر و دقیق‌تر بود. شکل مهر‌ها از دوره قبل از اسلام تا بعد از آن به صورت‌های دایره، مستطیل، مربع، بیضی، هشت‌ضلعی، بادامی، گالبی یا اشکی، پنج‌ضلعی، شش‌ضلعی، لوزی، ستاره، صنوبری یا خوشه‌انگوری و مهر‌های بدون ضلع طراحی و حکاکی شده است. بعد از اسلام و به طور‌ویژه در دوره صفویه نیز برای جنس مهرها، سنگ عقیق و فیروزه سفارش و توصیه شده بود. 
به‌همین‌دلیل رواج مهر انگشتری با این سنگ‌ها را پس از این دوره بیشتر می‌بینیم، به‌طوری که حجم زیادی از مهر‌ها را در دوره‌های مختلف، به خود اختصاص می‌دادند و مهر‌های آستان‌قدس نیز از این امر مستثنا نبود.» جالب است بدانید که قدیمی‌ترین مهر آستان قدس رضوی مربوط به دوره صفویه است. در مرکز این مهر چنین حک شده است: «گلی که یک ورقش آبروی نه چمن است/ نشان خاتم سلطان دین ابوالحسن است» و بر حاشیه آن نیز نام‌های دوازده امام (ع) حک شده است.
جنس مهر‌ها جنس مهر‌های آستان‌قدس به‌عنوان مهر سازمانی با یکدیگر متفاوت بوده و میانشان مهر‌هایی از جنس طلا، الماس، فیروزه، زمرد، عقیق، یشم و نقره هم دیده می‌شود. استفاده از این سنگ‌های گران‌قیمت در ساخت مهر البته دلیل دارد. فاطمه موسوی توضیح می‌‎دهد: «چون تولیت‌کل با شاه وقت در هر دوره بود، مهر‌ها در اختیار پادشاه یا نایبان وی قرار داشت، لذا مهر از جنس مرغوب و سنگ‌های قیمتی ساخته می‌شد. 
این موضوع را می‌توان از اسنادی که باقی مانده است، دریافت، اما به‌دلیل جلوگیری از جعل مهرها، رسم شکستن مهر‌ها بعد از فوت صاحب مهر، معمول بوده است؛ به‌همین‌دلیل مهر‌های کمی از افراد باقی مانده است؛ همچنین جنس مهر‌ها با‌توجه‌به طبقه اجتماعی و سلیقه افراد، متفاوت بود. پادشاهان و شاهزادگان، از فلزات گران‌بها و سنگ‌های قیمتی و طبقات اجتماعی پایین‌تر از برنج یا مس درساخت مهرشان استفاده می‌کردند.»

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/868483/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رمزگشایی از سفر وزیر امور خارجه آمریکا به منطقه

خطاب به خانواده بزرگ پتروشیمی شیراز

پایان زیاده‌خواهی‌های امارات با دیپلماسی اقتصادی – سیاسی

کاخ سفید در توهم

آنالیز استانداران

کاهش 16 درصدی ارزش پول ملی در 6 ماه

کاملاً غیرقابل پیش‌‏بینی

بیروت؛ جهان دیگر تصویر روح در آینه (1)

قاتل هیرمند در تهران؟

یک شهادت عاشقانه

مهم‌ترین علائم سکته مغزی

گذر سامانه بارشی از کشور تا اوایل هفته آینده

طرز تهیه کیک کره‌ای؛ کیک لطیف و خوشمزه برای عصرانه

بارش باران هم‌اکنون در 6 محور مواصلاتی فارس

احتمال کشف نفت و گاز در جزایر سه‌گانه

خلاصه والیبال چادرملو اردکان 1 – پیکان تهران 3

فیلم| پیروز قربانی سرمربی فجرشهید سپاسی: بی‌غیرت نیستم

بهترین فیلم های جنگی در مورد جنگ خلیج فارس

آغاز برداشت یاقوت‌های سرخ در کازرون

عارف: جمهوری اسلامی ایران اهل بده بستان سیاسی نیست

رژیم صهیونیستی شکست‌ خورد اما شکست بزرگ‌تر از آن تمدن و فرهنگ غرب است

26 هزار میلیارد تومان پروژه در چادرملو آماده بهره‌برداری است

عکس العمل تند آتیلا حجازی به اتفاقات اخیر

عکس/ نام خلیج فارس در کارت شناسایی بنیان‌گذار امارات

علت ایجاد کهیر پوستی در زمان بارداری

علل بروز مگس پران چشم

بیشترین علت مرگ ومیر ایرانیان چیست؟

رونمایی دلار در کانال 68 هزار تومان؛ طلای 18عیار بالا رفت

خاطره‌ای از ترک جلسه توسط چینی‌ها از زبان معاون سابق وزیر اقتصاد

افزایش 60 تا 70 میلیون مترمکعبی مصرف گاز در پی کاهش دما

بررسی سازوکار اسقاط و تحویل خودرو جایگزین با حضور وزیر صمت

ریز و درشت ارقام مهم بودجه به روایت نایب رییس کمیسیون برنامه؛ از حقوق و مالیات تا قیمت نفت و دلار

روایت فارس از علت افزایش قیمت دلار در این روزها

هشدار؛ بارش‌های سنگین در انتظار 24 استان

رهاسازی دو بهله عقاب در قیر و کارزین

تداوم شکست‌های چادرملو در لیگ برتر والیبال

آلایندگی کارخانه سیمان در خاوران

راه‌های دسترسی غیرمجاز در محور اردکان – نائین مسدود شد

معابر شهری متناسب با نیاز روشندلان ساماندهی شوند

باخت غیرمنتظره عطایی، برد اکبری و طلسم‌شکنی شهداب

فوتبال دسته یک کشور | فجرسپاسی شیراز و مس کرمان مساوی شدند+ فیلم

اولین صحبت مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس با موسیمانه

هشدار وزیر ورزش به هلدینگ خلیج فارس؛ ما هنوز سهام دار استقلال و پرسپولیس هستیم، لازم باشد ورود می‌کنیم

رهبر انقلاب: اگر امثال شهید سنوار و سید حسن نصرالله نبودند سرنوشت منطقه به‌گونه‌ای دیگر بود

سقوط بالابر فروشگاهی در خیابان فداییان اسلام مشهد حادثه آفرید (2 مهر 1403)

تصادف در محور قوچان-درگز یک کشته و هشت مصدوم برجای گذاشت (2 مهر 1403)

رصد مطبوعات و خبرگزاری‌های فارس، امروز دوم آبان

صدور هشدار نارنجی به کشاورزان 24 استان

لیگ برتر والیبال| چادرملو اردکان یزد مغلوب پیکان تهران شد

باخت عطایی در روز برد اکبری/ شهداب طلسم شکنی کرد